Owady (Insecta)
Owady tworzą najliczniejszą gromadę wśród wszystkich stawonogów. Owady są jednocześnie najliczniejsza grupa zwierząt, która przewyższa liczebnością wszystkie pozostałe gatunki zwierzą żyjących obecnie.
Szacuje się, że na jednego człowieka przypada aż milion owadów. Liczbę wszystkich znanych gatunków owadów przedstawia się szacunkowo i określą się ją jako kilka milionów. Z uwagi na ich rozmiary, stanowią duże zagrożenie i są trudne do likwidacji. Jednak dzięki nowoczesnym narzędziom które stosujemy, udaje się skutecznie zwalczać owady zagrażające ludzkim siedliskom i obiektom.
Owady zamieszkują wszystkie kontynenty, przede wszystkim w środowiskach lądowych. Najwięksi przedstawiciele owadziego świata to chrząszcze mierzące nawet ponad 30 cm. Najmniejsze owady mierzą z kolei 0,25 mm.
W Polsce znamy około 30 tys. gatunków owadów.
Szkodniki które spotykamy najczęściej
Ćmianka łazienkowa
(Psychoda alternata)
Karaczan orientalny
(karaluch)
(Blatta orientalis)
Komar
(Culex pipiens)
Molowate
(Tineidae)
Mrówki
(Formicidae)
Mucha domowa
(Musca domestica)
Obrzeżek gołębień
(Argas reflexus)
Osowate
(Vespidae)
Pluskwy
(Cimex lectularius)
Prusak
(blattella germanica)
Przybyszka amerykańska
(Periplaneta americana)
Rybik cukrowy,
Rybik piekarniany
(Lepisma saccharina), (Thermobia domestica)
Skórek zbożowy
(Trogoderma granarium)
Spichrzel surynamski
(Oryzaephilus surinamensis)
Stonoga Murowa
(Oniscus asellus)
Szerszeń europejski
(Vespa crabo)
Trojszyk ulec
(Tribolium confusum)
Wołek zbożowy
(Calandra granaria)
Wywilżnowate
Muszka owocówka
(Drosophilidae)
Szczegółowe opisy owadów
Cechy
Ćmianki to niewielkie muszki przypominające małe ćmy, które są aktywne w nocy i pojawiają się w wilgotnych pomieszczeniach. Najczęściej wlatują przez otwarte okna, drzwi, wentylację. Często mylone są również muszkami owocówkami.
Wygląd
Długość nie przekracza 5mm
Kolor: ubarwiona na jasnobrązowo, lekko szare.
Skrzydła: zaokrąglone – krótkie i szerokie, silnie owłosione zwłaszcza na brzegach Czułki koralikowate, segmentowane.
Larwy raczej nie zauważymy gołym okiem swoje życie spędzają w wodnym środowisku. Całe ich ciało pozostaje zanurzone, jedynie otwory oddechowe są wystawione ponad powierzchnię. Są bardzo smukłe, szarawe
Zachowanie (rozmnażanie się)
Dorosłe ćmianki są aktywne w nocy, w ciągu dnia chowają się w ustronnych, ciemnych miejscach – w łazienkach, piwnicach, toaletach, szambach, odpływach kuchennych, i innych wilgotnych miejscach, w których mają dostęp do rozkładającej się materii organicznej. Gdy znajdą już odpowiednie miejsce składają tam jaja by larwy miały dostęp do pożywienia
Ćmianki rozmnażają się bardzo szybko. Samica jest w stanie złożyć nawet 100 jaj, z których wylęgną się larwy już po dwóch dniach, a po dwóch tygodniach przeobrażą się w poczwarkę.
Larwy ćmianek rozwijają się w na powierzchni wód: w potokach, rzekach, strumieniach, w błocie, różnego rodzaju mokradłach, ale też w mokrej materii organicznej, jak np. w odpływach kanalizacyjnych.
Środowisko
Środowiskiem naturalnym ćmianki są obszary wilgotne i podmokłe lasy, zwłaszcza położone blisko bagien, wód płynących, oraz stojących. Są również synantropami, czyli przystosowały się do życia w pobliżu człowieka, zwłaszcza kiedy nasz dom czy blok jest usytuowany w pobliżu terenów podmokłych.
Informacje dodatkowe
Jak już wspomnieliśmy zmianki rozwijają się w materii organicznej. Drobnoustroje osiadają na owadach i wędrują na nich po naszych domach. Większość ginie po drodze, ale nie wszystkie. Ćmianki nie atakują naszego jedzenia, dlatego nie ma ryzyka jego zanieczyszczenia.
Niestety mogą być za to groźne dla alergików i astmatyków. Kiedy już są martwe, ich rozkładające się ciała mogą prowokować wystąpienie objawów alergicznych, działać drażniąco na drogi oddechowe, powodować kaszel, łzawienie, swędzenie oczu oraz działać drażniąco na skórę.
Ćmiankowate należą do muchówek. Owad ten liczy aż 120 000 gatunków w Polsce występuje co najmniej 6500 gatunków.
Wskazówki
Oczywiście przy walce z tymi małymi owadami jak i z wieloma innymi ważna jest profilaktyka, zapewnienie wystarczającego poziomu higieny i czystego postępowania:
Czyszczenie odpływów ( mechanicznie szczotką oraz zalewanie wrzątkiem i octem, bądź środkiem chemicznym, np. kret, domestos )
Zmniejsz wilgotność ( włącz wentylator, wymień nieszczelne rury i zawory, zainwestuj w osuszacz, przewietrz pomieszczenia )
Jeżeli dostaną się do obiektu, nie należy lekceważyć nawet małej ilości, ponieważ szybko mogą się rozmnożyć. Najlepiej byłoby namierzyć ewentualne gniazdo i zlikwidować je fizycznie, niestety jest to bardzo ciężkie do zrealizowania..
W przypadku dużego nasilenia się owadów w pomieszczeniu najskuteczniejszymi sposobami na zwalczenie ich będą zabiegi przeprowadzone przez firmę DDD:
- Oprysk
- Fumigacja termiczna
- Fumigacja ULV
Cechy
Karaluchy są bardzo wrażliwe na działanie niskich temperatur i na niską wilgotność powietrza. Są wszystkożerne. W porównaniu z prusakami odznaczają się nieco większą skłonnością do pokarmów pochodzenia zwierzęcego.
Wygląd
Owad ten osiąga 25mm długości, przy czym samice są nieco większe od samców. Kolor ciemnokasztanowy u samic prawie czarny.
Informacje dodatkowe
Skórzaste pokrywy samców nie sięgają końca odwłoka, pokrywy samic są silnie zredukowane. Skrzydła lotne u obu płci są rozwinięte, czułki długie u samców przekraczają długość ciała.
Zachowanie (rozmnażanie się)
Karaluch pędzi nocny tryb życia, w ciągu dnia ukrywa się w zakamarkach. W przeciętnych populacjach karaluchów liczba samic jest trzykrotnie większa niż liczba samców. Po kopulacji samica formuje kokon i już po paru dniach składa go, a później w odstępach 10-dniowych składa następne bez uprzedniej kopulacji. W jednym kokonie znajduje się przeciętnie 16 jaj. W trakcie rozwoju około 30% zarodków ginie. Rozwój larwalny trwa od roku do 4 lat, w optymalnych warunkach 7 miesięcy (znaczna wilgotność powietrza i temp. 30 st. C)
Środowisko
Karaluch wschodni występuje przez cały rok, często gromadnie, w ciepłych mieszkaniach, piekarniach, magazynach z artykułami spożywczymi.
Wskazówki
Uszczelnianie szczelin i otworów, np. przy odpływach zlewozmywaków, ościeżnicach, cokołach.
- Monitorowanie pułapkami feromonowymi
- Utrzymanie niskiej wilgotności pomieszczeń
Utrzymanie czystości - Nie lubią światła
- Kontrole wyszkolonych pracowników
- Uszczelnienie wszelkich szczelin i otworów np. przy odpływach zlewozmywaków, ościeżnicach, cokołach.
- Przeglądanie zapasów oraz nowych dostaw
- W przypadku skażenia obiektu powiadom wyspecjalizowaną firmę celem dezynsekcji
Cechy
Samice wykorzystują czułka przede wszystkim do wykrywania żywicieli, które reagują na zapach (kwas mlekowy i inne składniki potu), ciepło oraz dwutlenek węgla, ale również do wykrywania terenów nadających się do rozmnażania.
Samce swoje czułka wykorzystują natomiast powykrywania odgłosów samic
Wygląd
Owad ten osiąga do 6mm długości.
Posiada duże przezroczyste skrzydła i dwie podłużne pręgi na żółtobrunatnym tułowiu
Samce mają czułka pokryte kępkami włosów
Zachowanie (rozmnażanie się)
Komary rozmnażają się bardzo szybko, w ciągu roku na świat może przyjść 5 do 7 pokoleń. Po 2-4 dniach od złożenia jaj zaczynają się kluć małe larwy. Żyją „zawieszone” głową w dół tuż pod lustrem wody. W ostatnim segmencie odwłoka posiadają rurkę, którą wysuwają na powietrze pobierając tlen.
Samce odżywiają się jedynie wodą i nektarem kwiatów.
Samice mają już kłujkę zdolną przebić skórę. Składa się ona z sześciu długich, bardzo cienkich szczecinek. Tuż po nakłuciu, owady wpuszczają kropelkę swojej śliny, zapobiegającej krzepnięciu krwi. Proces pobierania pokarmu trwa nawet do kilku minut, atakują głównie po zmierzchu.
Samice żyją zaledwie kilka dni.
Środowisko
W Polsce najpopularniejsze są dwa gatunki:
komar brzęczący oraz komar widliszek.
Występują pospolicie, najczęściej spotykany jest w siedliskach ludzkich Przede wszystkim warto uświadomić sobie, że komarzyce składają jajeczka w stojącej wodzie i właśnie dlatego najwięcej owadów spotkamy nad jeziorami czy stawami W centrum miasta siedliska komarów znajdziemy natomiast w przepełnionych zbiornikach z wodą i kałużach.
Informacje dodatkowe
Muchówki (dwuskrzydłowe) występują od Arktyki po strefę międzyzwrotnikową. W związku z ocieplaniem się klimatu, występowania komarów ze strefy tropikalnej rozszerza się na północ, co sprawia, że w Europie (zwłaszcza południowej) rośnie zagrożenie chorobami przenoszonymi przez te gatunki.
Niestety zimy nie mają wpływu na liczebność komarów.
Większymi gromadami atakują tuż przed deszczem.
Stanowią ważny element ekosystemu, ponieważ są pożywieniem dla wielu ryb
Wskazówki
Na świeżym powietrzu możemy odstraszać komary dymem. Jest to dobry sposób podczas biwakowani. Wystarczy zrobić ognisko bądź grilla.
Aromaty, które odstraszają komary to: trawa cytrynowa, goździki, eukaliptus
Do domu można zakupić sadzonki roślin, które działają odstraszająco, a przy okazji mają zastosowanie w kuchni np.: bazylia, mięta, tymianek czy rozmaryn
Jeżeli mimo zastosowania wszystkich środków komary nas pokłują, stosujmy chłodzące okłady.
Najskuteczniejszymi sposobami odkomarzania na większą skalę są zabiegi przeprowadzone przez firmę DDD:
- Oprysk
- Fumigacja termiczna
- Fumigacja ULV
Warto również zastosować środki do regulacji liczebności w formie płynu na larwy w miejscach, gdzie występują zbiorniki wodne.
Cechy
Najpospolitszy i największy chrząszcz spotykany w przechowalniach. Zdobył popularność ze względu na to, że jego larwy wykorzystywane są jako pokarm różnych drobnych zwierząt hodowlanych w domu i laboratoriach.
Wygląd
Owad ten osiąga do 23 mm długości.
Kolor ciemnobrązowy lub czarny błyszczący
Ciało w kształcie wydłużonego owalu z drobnymi fałdkami wzdłuż ciała
Zachowanie (rozmnażanie się)/b>
Samica składa około 200 jaj zazwyczaj w maju-czerwcu. Larwy na początku są białe i mają około 30mm długości, a pod koniec rozwoju około 60mm. Rozwój pokolenia trwa od 9 do 22 miesięcy. Postacie dorosłe żyją około 2,5 miesiąca.
Środowisko
Mącznik występuje w młynach, piekarniach, i różnych przechowalniach, na ogół niezbyt licznie. W przyrodzie spotykany również w gniazdach ptaków, gołębnikach i pod korą drzew. Do domów wlatują wieczorem przez okna, ale najczęściej przynosi się je ze sklepu w artykułach spożywczych. Zanieczyszczone jedzenie przez mącznika należy wyrzucić, gdyż grozi zatruciem pokarmowym
Informacje dodatkowe
W krajach azjatyckich, zwłaszcza w Chinach owad ten jest uważany za przysmak i wartościowe źródło białka nie tylko dla zwierząt, więc hodowla jest bardzo popularna.
Wskazówki
- Monitorowanie wołka zbożowego pułapkami
- Utrzymanie niskiej wilgotności pomieszczeń
- Utrzymanie czystości
- Nie lubią światła
- Kontrole wyszkolonych pracowników
- Uszczelnienie wszelkich szczelin i otworów
- Przeglądanie zapasów oraz nowych dostaw
- W przypadku skażenia obiektu powiadom wyspecjalizowaną firmę celem dezynsekcji
Cechy
Rząd motyle liczy około 3000 gatunków. Najpopularniejsze z nich to mole spożywcze oraz ubraniowe ( odzieżowe ) Mole odzieżowe nie żyją na artykułach spożywczych, ale na tekstyliach, takich jak wełna, futra jedwab i inne posiadające naturalne tkaniny. Mają tylko od 6 do 8 mm długości, Latają tylko samce moli odzieżowych, natomiast samice biegają.
Wygląd
(rozpiętość skrzydeł)
Mól ziarniak (Nemapogon granellus) 10-14mm
Mól włosienniczek (Tineola biseliella) 8-16mm
Mól kobierzycznik (Trichophaga tapetiella) 10-20mm
Mól kożusznik (Tinea pellionella) do 17mm
Omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella) 14- 18mm
Mklik mączny (Ephestia kuehniella) 10-14mm
Kolor
Odcienie jasnoszaro – żółte
Larwy żółto – biała
Informacje dodatkowe
Mól ziarniak (spożywczy)
Mól włosienniczek (odzieżowy)
Mól kobierzycznik (tapetowy)
Mól kożusznik (futrzany)
Omacnica spichrzanka (spożywczy)
Mklik mączny (spożywczy)
Zachowanie (rozmnażanie się)
Podobnie jak w przypadku wszystkich motyli, rozwój przebiega w czterech etapach: jajo, larwa, poczwarka, ćma. Jaja są umieszczane jak najbliżej źródła pokarmu. Wylęgające się larwy budują oprzędy – osłonki z cienkich i lepkich nitek wytwarzanych przez gruczoły gębowe. Oprzędy te mogą zatykać maszyny produkujące żywność.
Mklik również za pomocą lepkich nitek zlepia np. mąkę w grudki, powodując zatykanie przewodów w maszynach.
Dorosłe osobniki są tylko szkodnikami optycznie przeszkadzającymi i mnożącymi się. Największą szkodę wyrządzają larwy moli, ponieważ to one wygryzają dziury w tekstyliach.
Jeśli zapasy przetrzymywane są wystarczająco długo w cieple, mogą przekształcić się w larwy, które jedzą nasze pożywienie, a następnie przekształcą się w mole.
Samice moli są wyjątkowo płodne. Są w stanie znieść nawet 200 jaj. Mole odzieżowe lub mole spożywcze są potocznie nazywane ćmami. Ogólny rozwój zajmuje około 30 dni w 30 ° C, do około 74 dni w 20 ° C
Środowisko
Występują w magazynach ziarna zbóż, mieszkaniach, sklepach i hurtowniach spożywczych, młyny, piekarnie.
Wskazówki
Podstawowym warunkiem powodzenia zwalczania jest solidna specjalistyczna wiedza na temat zachowania moli i specjalnie opracowanych środków owadobójczych.
Dokładna procedura często zależy od rodzaju szkodnika i lokalnych warunków (charakter pomieszczeń). Dlatego dobra informacja jest podstawą każdego sukcesu, a więc także kontroli ćmy.
Gąsienice ćmy spożywczej nigdy nie rozwijają się poza żywnością. Nie należy pozostawiać żywności otwartej przez długi czas, aby samice nie miały możliwości składania w nich jaj. Szczelnie zamykające się pojemniki, takie jak słoiki, chronią zawarte w nich produkty przed szkodnikami. Przechowywane w chłodnym miejscu (poniżej 10 ° C), uniemożliwia rozwijanie owadów.
W zakładach przetwórstwa spożywczego zaleca się również stosowanie pułapek feromonowych w ramach monitorowania.
Cechy
Mrówki robotnice dbają o jaja, larwy i poczwarki, zdobywają pokarm i karmią samicę (królową), której jedynym zadaniem jest składanie jaj.
Robotnice żyją 2-3 lata, królowe natomiast 15-20 lat.
Typowe dla mrówek są loty godowe, które odbywają się wówczas, kiedy w gnieździe rozwiną się uskrzydlone samice i samce. W warunkach środkowoeuropejskich odbywają się one zwykle na wiosnę albo w lecie., czasami również w ciepłe, jesienne dni. U większości gatunków loty godowe odbywają się w ciągu dnia, najczęściej po południu przed zachodem słońca, przy ciepłej i bezwietrznej pogodzie. Z mrowiska wychodzą uskrzydlone osobniki i wzlatują w powietrze, tworząc ogromny rój.
Wielkość
Hurtnica – 3-6,5mm (robotnice), 9mm (królowa)
Rudnica – 6-9mm (robotnica), 9-11mm (królowa)
Gmachówka drzewotoczna – 6,5-14mm (robotnica), 14-17mm (królowa)
Faraonka – 2-2,5mm(robotnica, 4mm (królowa)
Kolor
Czarne, brunatne lub żółte
Informacje dodatkowe
W wielu ekosystemach mrówki są jednymi z dominujących zwierząt. Są one poważnymi sprzymierzeńcami człowieka w ochronie lasów a równocześnie stają się coraz poważniejszymi szkodnikami upraw i wysuwają się na jedną z czołowych pozycji wśród zwierząt synantropijnych.
Zachowanie (rozmnażanie się)
Do ataku i obrony służą mrówkom szczęki, żądło i gruczoły produkujące substancje trujące.
Kopulacja odbywa się najczęściej w powietrzu, ale niektóre gatunki kopulują na krzewach i drzewach. Znaczenie rójki polega na tym, że pomaga ona w rozprzestrzenianiu gatunków (wiatr przenosi samice na duże odległości) i zmniejsza prawdopodobieństwo zapłodnienia przez osobniki pochodzące z tej samej kolonii. Zapłodniona samica najpierw odrzuca skrzydła, a następnie poszukuje miejsca na założenie kolonii. Zakłada macierzyste gniazdo zwykle pod kamieniem, w szczelinie skały, pod ostająca kora drzew i zaczyna składać jaja, z których wylęgają się larwy.
Larwy przepoczwarczają się, a po pewnym czasie wylęgają się pierwsze robotnice, które zaraz zabierają się do pracy.
Środowisko
Mrówki występują od wczesnej wiosny do późnej jesieni licznie występują na polach, łąkach, w lasach i ludzkich siedliskach. Występują prawie na całym świecie, ale najliczniej w krajach tropikalnych. W europie środkowej występuje około 80 gatunków.
Wskazówki
Dokładne i regularne sprzątanie resztek pożywienia w domach oraz firmach środkami czystości zawierające detergenty
Uszczelnienie szczelin, szpar w drzwiach i oknach oraz pęknięć w ścianach.
Mrówki można próbować zwalczać domowymi sposobami. Jednym ze skuteczniejszych jest proszek do pieczenie, który należy rozsypać w miejscach gdzie maszerują mrówki. Oprócz tego warto przemyć podłogę octem.
Innymi sposobami są zapachy niektórych roślin lub przypraw, tj. mięta, lawenda, liście pomidora, stara cytryna, cynamon, majeranek, sól, pieprz.
Cechy
Mucha domowa występuje na całym świecie i jest najliczniejszym gatunkiem spośród muchowatych.
Żywią się prawie wszystkimi produktami, które stanowią żywność człowieka, lecz chętniej przyciągają je płyny i produkty wilgotne.
Muchowate są powszechnie uważane za szkodniki, Mimo, że są ekspertami od oczyszczania z martwych zwierząt, odchodów, resztek jedzenia to niestety służą jako wektor dla patogenów. Na przykład są nosicielami różnych chorób zakaźnych, takich jak czerwonka, dur brzuszny, cholera, salmonelloza, polio, pryszczyca itp.
Wygląd
Owad ten osiąga do 4-8mm długości.
Kolor: z wierzchu szara z liniami tworzącymi niewyraźny wzór, od spodu jasnożółta.
Odnóża pokryte są włoskami i zakończone pazurkami z lepką poduszeczką (przylga ) umożliwiająca chodzenie po gładkich powierzchniach.
Zachowanie (rozmnażanie się)
Samica składa około 600 jaj w ciągu życia w odpadkach kuchennych, nawozie, wydalinach i na gnijące odpadki, którymi żywią się larwy. Dorosłe muchy przyciągają produkty płynne, ale nie pogardzą też pokarmem w formie stałej, który przed spożyciem rozpuszczają za pomocą śliny.
Mucha może dać 5-7 pokoleń w ciągu roku. W lecie rozwój trwa około 2-óch tygodni. Żyją około 4 tygodnie.
Środowisko
Występują na całym świecie w ludzkich siedliskach, najchętniej tam gdzie jest ciepło i nieograniczony dostęp do pożywienia, czyli w naszych domach.
Informacje dodatkowe
Dobrze jest zaopatrzyć restauracje, kawiarnie, kuchnie hotelowe, magazyny i inne miejsca występowania tych szkodników w lampy owadobójcze.
Zapytaj nas o rodzaje lamp i dostępność. Doradzimy w doborze lampy, dostarczymy i zamontujemy w odpowiednim miejscu.
Domowa pułapka:
Do kubka wlać mieszankę octu jabłkowego i płynu do naczyń, nakryć folią i zrobić otwory wielkości muchy, np. długopisem. Owad wejdzie do środka i utopi się w mieszance.
Wskazówki
W celu ograniczenia miejsc rozprzestrzeniania się i przenoszenia chorób zaleca się zapewnienie wystarczającego poziomu higieny i czystego postępowania z odpadami i produktami rozkładu.
Szczególnie należy dbać o czystość w kuchni, aby nie pozostawienie resztek, które są łatwą zdobyczą dla much.
Jednym z lepszych sposobów na eliminację much jest instalacja moskitier w oknach, a nawet drzwiach, które dzięki gęstej siatce nie wpuszczą owadów (much, komarów, os i innych)
Chowanie pożywienia w pojemnikach, a najlepiej w lodówce skutecznie zniechęca owady do przebywania w otoczeniu Natomiast psujące się artykuły spożywcze należy jak najszybciej wyrzucić do śmietnika z klapką, a śmietnik opróżniać systematycznie i regularnie czyścić.
W przypadku dużego nasilenia się owadów w pomieszczeniu najskuteczniejszymi sposobami na zwalczenie ich będą zabiegi przeprowadzone przez firmę DDD:
- Oprysk
- Fumigacja termiczna
- Fumigacja ULV
Cechy
Po pobraniu krwi jest zdolny do głodowania przez długi czas Aktywne są nocą, a za dnia ukrywając się w różnych szczelinach niczym pluskwy (za obrazami, listwami, w gniazdkach, pod parapetami, w futrynach, meblach itp.)
Wygląd
Owad ten osiąga 1cm długości. Kolor od szaro-brązowego do brązowego. Posiada skóropodobne ciało, które jest spłaszczone, gdy jest głodny, a po posiłku z krwi jest spuchnięty i ma kilka milimetrów
.Zachowanie (rozmnażanie się)
Samica składa jaja od 20 do 100 jaj kilka razy z rzędu w miesiącach letnich i po każdym posiłku z krwi. Jaja są prawie kuliste, mniej więcej wielkości główki od szpilki, początkowo brązowawe, a później głównie mleczno-białe. Larwy, które wykluwają się z nich po około 3 tygodniach, są brudnożółte i dość owłosione. Kleszcze gołębi pozostają na pierwszym zainfekowanym żywicielu przez 5-10 dni
Środowisko
Żywicielami obrzeżka gołębiego są właśnie te ptaki, ale atakuje też jaskółki, gawrony, kawki, wróble, a nawet ptactwo domowe – drób.
Informacje dodatkowe
Człowieka atakują, gdy nie mają możliwości pobierania krwi od naturalnego żywiciela lub zostaną od niego odcięte, np. podczas przebudowy pomieszczeń, usunięcia gołębi bez sprzątnięcia odchodów i dezynsekcji.
Bardzo łatwo przeciskają się przez szczeliny, więc bliskie sąsiedztwo człowieka np. ludzie mający kurniki, mieszkający na poddaszach, gdzie może gnieździć się ptactwo, sprzyja rozmnażaniu tych owadów. Larwy obrzeżka potrafią bytować na człowieku nawet tydzień, po czym mogą pojawić się bóle, swędzenie, stan podgorączkowy odczuwalne do kilkunastu miesięcy.
Efektem ugryzienia obrzeżka gołębiego może być zapalenie naczyń limfatycznych a także wstrząs anafilaktyczny, czego konsekwencją może być śmierć.
Obrzeżki przenoszą groźne choroby m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza, ptasia salmonelloza czy kozia grypa.
Wskazówki
Dezynsekcja oraz uszczelnianie szczelin i otworów przed rozbudową strychów na którym gniazdowały gołębie.
Kleszcze gołębie są zwalczane za pomocą chemicznych środków roztoczobójczych. Jest to bardzo złożone i zawsze musi być przeprowadzony przez profesjonalną firmę zwalczającą szkodniki. Ze względu na zdolność kleszczy do głodowania przez długi czas, należy przeprowadzić intensywne kontrole i upewnić się, że gołębie nie mają już dostępu.
Usuwanie kleszcza:
Używając pęsety chwyć kleszcza jak najbliżej swojego ciała by chwycić głowę owada, tak aby nie ścisnąć odwłoka.
Następnie pociągnij go do góry nie wykręcając i upewnij się, że nie zostały żadne fragmenty ciała intruza.
Zdezynfekuj miejsce wkłucia środkiem dezynfekującym (np. spirytusem salicylowym).
Cechy
Osy są ciekawskie i agresywne. obecność ludzi natychmiast odbierana jest jako chęć ataku.
Wygląd
Owad ten osiąga długość 10-15mm (robotnica ) i 16 – 18mm (królowa).
Kolor czarn0- żółte pasy
Najbardziej charakterystyczne jest bardzo mocne przewężenie odwłoka i podzielenie go na pół.
Zachowanie (rozmnażanie się)
Po tym, jak młoda królowa przeżyje zimę, najpierw zaczyna jeść, aby odzyskać siły. Potem zaczyna szukać odpowiedniego miejsca do gniazdowania. Osa najczęściej buduje gniazdo w konstrukcjach podziemnych. Mogą to być struktury gryzoni lub moli. Gniazdo składa się z sześciokątnych komórek wykonanych z przeżutej celulozy. W gnieździe tworzy zapasy w tak zwanych małych beczkach. Królowa tworzy beczkę z woskowej substancji. Tutaj składa również swoje pierwsze jaja. Po kilku dniach wykluwają się pierwsze robotnice, aby pomóc królowej w budowie gniazda i żerowaniu. Do końca sezonu, który zwykle kończy się w październiku, populacja osy wzrasta do kilku tysięcy osobników. Wielkość gniazd licząca sześć lub siedem tysięcy zwierząt nie jest niczym niezwykłym. Zazwyczaj we wrześniu z jaj wylęgają się nowe królowe i samce Z wyjątkiem nowych zapłodnionych królowych, które przechodzą w stan hibernacji, cała populacja osy umiera.
Środowisko
Zamieszkuje lasy liściaste oraz mieszane, ale również tereny otwarte.. Gniazda zakłada najczęściej w ziemi oraz w dziuplach starych drzew i szczelinach murów.
Informacje dodatkowe
Osowate obejmują kilka tysięcy gatunków na całym świecie
Osy to drapieżne zwierzęta ,odżywiające się zarówno nektarem, pyłkiem kwiatowym jak i innymi owadami.
Najbardziej popularne są:
-osa średnia
-osa dachowa
-osa pospolita
-osa leśna ( buduje gniazda wiszące na gałęziach drzew i krzewów)
– klecanka rdzaworożna ( buduje gniazda w miejscach osłoniętych, np. w budkach dla ptaków lub pod okapem domu)
Wskazówki
Osy, które rozpoczęły budowę swojego gniazda, mogą zareagować agresywnie na wszelkie zakłócenia.
Pozostaw walkę profesjonalistom.
Osy usuwają tony (szkodliwych) owadów i są bardzo skutecznymi zabójcami tych owadów. Obserwacje wykazały, że kolonia karmiąca do gniazda przyniesie ponad 200 much na godzinę, a kolonia szerszeni łapie około 500 gramów komarów i innych owadów dziennie.
Osy są zatem ważną częścią ekosystemu. W pewnych okolicznościach osy mogą być bardzo denerwujące, a czasem niebezpieczne (np. Dla dzieci lub alergików).
Co zrobić, jeśli w domu lub ogrodzie jest gniazdo szerszeni/osy?
Radzimy zachować odpowiednią odległość od gniazda i jak najszybciej skonsultować się z ekspertem.
Zadzwoń do nas: 793735100 lub 504895511 – usuniemy twoje gniazdo osy/szerszeni w bezpieczny i ostrożny sposób – i jak najszybciej pozbędziemy się inwazji osy.
Cechy
Pluskwy domowe, to pluskwy z rodziny pluskiew płaskich (Cimicidae). Pluskwy żywią się krwią stworzeń stałocieplnych zwłaszcza ludzi. Na ciele żywiciela przebywają tylko w trakcie pożywiania się.
Wielkość
Dorosłe są cienkie jak papier i osiągają długości ciała od 3,8 do 5,5 milimetra, gdy są w pełni najedzone do 9 milimetrów.
Kolor
Czerwonawo brązowe
Informacje dodatkowe
Jak pluskwy dostają się do łóżka?
Hotele, pensjonaty, schroniska młodzieżowe
Wprowadzenie jest przeprowadzane przez gości, którzy mogli wcześniej przebywać w innym hotelu, pensjonacie itp. lub którzy zabrali ze sobą pasożyty krwiożercze podczas podróży pociągiem.
Prywatne apartamenty, mieszkania
Po noclegach w hotelach, pensjonatach, schroniskach młodzieżowych, podróżach kolejowych itp. Zwykle zabiera się je ze sobą do domu.
Zachowanie (rozmnażanie się)
Samice pluskwy składają jaja do szpar i innych zakamarków. Larwy wykluwają się już po 10 dniach. Linieją one 5-krotnie. Cały rozwój larwy trwa około 10 dni
Środowisko
Pluskwy są w dużej mierze związane z ludźmi i otaczającymi je zwierzętami. Mieszkają w miastach, częściowo w mieszkaniach, które sąsiadują z lęgowiskami dzikich gołębi. Występują również w stajniach, kurnikach, a także w strukturach ssaków i jaskiniach lęgowych ptaków w terenie otwartym. Pluskwy wolą przebywać w części sypialnej gospodarza, tj. w hotelu lub sypialni. Tam nocni krwiopijcy są ukryci w ciągu dnia w fałdach materacy, w pęknięciach i połączeniach ram łóżek, za kredensami i ramami do zdjęć, za luźnymi tapetami i listwami przypodłogowymi, w kanałach elektrycznych i włącznikach światła, w zagłębieniach w sufitach, ścianach i podłogach, a dziś także w telewizorach i innych urządzenia elektronicznych
Wskazówki
- Monitorowanie pluskwy domowej w łóżkach
- Kontrole wyszkolonych pracowników
- Zamknij pokój i powiadom o zwalczaniu szkodników.
- W przypadku skażenia obiektu nie należy usuwać pościeli ani przenosić ekwipunku do magazynu.
Tylko dzięki preparatom opracowanym specjalnie na pluskwy, rozległej wiedzy na temat życia pluskwy, szczerym, szczegółowym informacjom i poradom oraz dokładnemu przygotowaniu do walki można całkowicie wyeliminować zarażenie pluskiew.
Cechy
Są bardzo wytrzymałe na głód; samice mogą nie pobierać pokarmu przez 40 dni a samce prze 15.
Wygląd
Owad ten osiąga 14mm długości, przy czym samce są nieco mniejsze niż samice.
Kolor Brunatnorudy, nogi i czułki nieco jaśniejsze. Na przedpleczu znajdują się dwie podłużne, ciemniejsze pręgi.
Informacje dodatkowe
Nogi i czułki są długie, stopy dostosowane do poruszania się po gładkiej, pionowej powierzchni. Skrzydła chociaż dobrze rozwinięte nie służą do lotu, lecz pomagają przy spadaniu.
Zachowanie (rozmnażanie się)
Prusaki w ciągu dnia ukrywają się w szparach podłóg, za listwami i w innych zakamarkach, co ułatwia im płaski kształt ciała. Prusaki odżywiają się warzywami, owocami, przetworami ziarna zbóż, mięsem, skórą. Ich szkodliwość polega głównie na zanieczyszczaniu produktów i pomieszczeń. Samica w ciągu swojego życia składa do 4 kokonów z których w których jest około 30 jaj. Samica nosi kokon od 20 do 40 dni, a rozwój larwy w zależności od warunków trwa od 2,5 do 8 miesięcy. W przeciętnych warunkach ogrzewanych pomieszczeń rozwija się 2-3 pokolenia rocznie.
Środowisko
Karaczan prusak występuje przez cały rok – często masowo – w ciepłych budynkach, przede wszystkim w piekarniach, kuchniach, magazynach z artykułami spożywczymi, gdzie wyrządza szkody.
Wskazówki
Uszczelnianie szczelin i otworów, np. przy odpływach zlewozmywaków, ościeżnicach, cokołach.
- Monitorowanie pułapkami feromonowymi
- Utrzymanie niskiej wilgotności pomieszczeń
Utrzymanie czystości - Nie lubią światła
- Kontrole wyszkolonych pracowników
- Uszczelnienie wszelkich szczelin i otworów np. przy odpływach zlewozmywaków, ościeżnicach, cokołach.
- Przeglądanie zapasów oraz nowych dostaw
- W przypadku skażenia obiektu powiadom wyspecjalizowaną firmę celem dezynsekcji
Cechy
Owad ten jest dwukrotnie większy od karalucha wschodniego. Przeciwnie niż Prusaki i karaluchy, przybyszki potrafią latać natomiast nie potrafią chodzić po powierzchniach pionowych. Bardzo szybko biegają, a do wewnątrz pomieszczeń wlatują przez otwarte okna, bądź drzwi. , ale przebywa raczej na niskich kondygnacjach i w piwnicach.
Wygląd
Przybyszka amerykańska jest dość dużym owadem jak na Polskie realia klimatyczne, bo osiąga nawet 5 cm.
Kolor czerwonobrunatny. Przedplecze rdzawe z z dwiema ciemnymi plamami. Pokrywy i skrzydła lotne są dobrze rozwinięte u obu płci. Długość czułków przewyższa długość całego ciała.
Zachowanie (rozmnażanie się)
Jego biologia jest zbliżona do biologii karalucha. Samica w ciągu życia składa do 70 kokonów w odstępach 5-12 dniowych. W jednym kokonie jest do 16 larw. Kokony przykleja do podłoża i przykrywa różnymi odpadkami, w celu ukrycia przed zjedzeniem przez inne osobniki. Rozwój larwalny trwa od 6 miesięcy przy temperaturze 28°C do 4 lat przy niższych temperaturach. Dorosłe samice żyją do 2 lat, samce do 1 roku.
Środowisko
W środowisku naturalnym karaczan ten zamieszkuje wilgotne i ciepłe miejsca jak lasy tropikalne Azji i Ameryki. W Europie środkowej zamieszkuje głównie w portach.
W naszym klimacie rzadko można spotkać ją na zewnątrz, raczej upodobała sobie wnętrza ogrzewanych budynków.( w których przygotowuje się, przechowuje lub przetwarza jedzenie)
Informacje dodatkowe
Przybyszki często żerują w miejscach zanieczyszczonych (śmieci, ścieki, kał) przez co stają się roznosicielami drobnoustrojów chorobotwórczych, jaj glist, bakterii, wirusów. Zanieczyszczają tym samym nasze produkty żywnościowe, wydalając przy tym na nie odchody.
Zanieczyszcza suche produkty, jak mąka, kasza, ryż, produkty zbożowe, a także owoce, warzywa, suchą karmę dla psów i kotów.
Wskazówki
Szczególnie należy dbać o czystość w kuchni i pomieszczeniach z produktami spożywczymi, aby nie pozostawić resztek, które są łatwą zdobyczą dla karaluchów i innych owadów.
Jeśli temperatura spadnie poniżej 5°C, procesy życiowe ustaną. Przy temperaturze powyżej 45°C przybyszka amerykańska ginie.
- Monitorowanie przybyszki pułapkami
- Utrzymanie niskiej wilgotności pomieszczeń
- Utrzymanie czystości
- Kontrole wyszkolonych pracowników
- Uszczelnienie wszelkich szczelin i otworów
- Przeglądanie zapasów oraz nowych dostaw
W przypadku dużego nasilenia się owadów w pomieszczeniu najskuteczniejszymi sposobami na zwalczenie ich będą zabiegi przeprowadzone przez firmę DDD:
- Żelowanie
- Oprysk
- Fumigacja termiczna
- Fumigacja ULV
Cechy
Bezskrzydłe owady, prowadzące skryty tryb życia w bliskim otoczeniu człowieka.
Rybik to małe insekty spotykane w domach, piekarniach, bibliotekach, sklepach, restauracjach itp.. Lubią ciepłe i wilgotne pomieszczenia, gdzie mają możliwość znalezienia pożywienia. Na żer wychodzą nocą, preferują produkty bogate w: skrobię, cukry, resztki ze stołu, kleje organiczne oraz martwe i półmartwe owady, wyroby z materiałów
wełnianych, bawełnianych i jedwabnych, chociaż jedwabiu nie trawi. Posiada zdolność trawienia celulozy, a więc zjedzą nawet papier.
Wygląd
W Polsce występują prawdopodobnie 4 gatunki. Najbardziej popularne to:
Rybik cukrowy (Lepisma saccharina) 7 – 11mm
Rybik piekarniany (Thermobia domestica) ok. 13mm
Ciało smukłe, bezskrzydłe, pokryte srebrzystymi segmentowanymi łuskami, przypominają swoim wyglądem rybę przez co otrzymały swoją nazwę
Posiadają gryzący aparat gębowy i długie czułki
Zachowanie (rozmnażanie się)
Samica rybika składa jaja do produktów żywnościowych, w szpary podłóg, za tapety. Z jaj wylęgają się małe larwy, które przechodzą kilka wylinek po których stają się dorosłymi osobnikami. Rozwój ten trwa 4 miesiące w warunkach sprzyjających (duża wilgotność powietrza), ale gdy są one niewystarczające, wówczas może ulec wydłużeniu nawet do 2-3 lat. Rybiki żyją nawet do 8 lat, jest wytrzymały na głód. W poszukiwaniu żywności i wody może pokonywać znaczne odległości, a jak znajdzie pokarm, to
pozostaje w jego pobliżu przez dłuższy czas.
Środowisko
W środowisku naturalnym rybiki cukrowe żyją pod korą drzew, opuszczonych gniazdach ptasich i gdzie żywi się szczątkami organicznymi, zwłaszcza pochodzenia roślinnego oraz grzybami, glonami, włosami, pleśnią, a także wylinkami pasożytów zewnętrznych (pcheł, kleszczy).
Rybik piekarniany ma większe wymagania termiczne niż jego krewniaka, dlatego spotyka się go rzadziej i tylko w pobliżu pieców i grzejników. Pod względem biologii nieznacznie różni się od rybika cukrowego.
Informacje dodatkowe
Rybiki nie stanowią zagrożenia dla człowieka, gdyż nie gryzą i nie przenoszą chorób. Nie pojawiają się masowo, dlatego ewentualna szkodliwość jest niewielka. Mogą wyjadać klej z tapet, spod kafelek, różne wyroby z włókien naturalnych, również zniszczyć książki, gdyż nie mają problemu z trawieniem celulozy. Celem nocnych wędrówek często jest kuchnia, gdzie mogą zanieczyszczać produkty żywnościowe.
Wskazówki
Jak się chronić przed Rybikami:
Zmniejsz wilgotność ( włącz wentylator, wymień nieszczelne rury i zawory, zainwestuj w osuszacz, przewietrz pomieszczenia)
Zachowaj porządek ( rybiki są w stanie zjeść wszystko, nawet naskórek, upewnij się że pod wanna lub szafką jest dobrze wymiecione i umyte)
Wypełnij szczeliny i otwory (użyj gipsu lub masy uzupełniającej, sprawdź szczeliny przy podłodze i odpływach rur wchodzących w ścianę)
Możemy zastosować domowe sposoby na wyłapanie małej ilości tych owadów:
Jedną z nich może być wyłożenie tektury posmarowanej miodem, który zwabi insekty i unieruchomi je. Następnie wyrzucamy taką pułapkę
Inny sposobem może być mieszanka cukru pudru z kwasem borowym ( do kupienia w aptece ) w stosunku 1:2. Rybiki będą go zanosiły do gniazd, zjadały i ginęły
Zabiegi powtarzać co kilka dni
W przypadku dużego nasilenia się owadów w pomieszczeniu najskuteczniejszymi sposobami na zwalczenie ich będą zabiegi przeprowadzone przez firmę DDD:
- Oprysk
- Fumigacja termiczna
- Fumigacja ULV
Cechy
W odróżnieniu od innych skórnikowatych , które odżywiają się mieszanym pokarmem, skórek zbożowy przystosował się całkowicie do pokarmu roślinnego i stał się groźnym szkodnikiem w przechowalni zbóż.
Wygląd
Owad ten osiąga około 2 mm długości, z tym że samice są nieco większe niż samce
Kolor ciemnobrunatny z żółtymi włoskami na pokrywach, w poprzek których biegną 2 czerwonobrązowe pasma. Czułki i nogi są koloru żółtawego
Zachowanie (rozmnażanie się)
Samica składa przeciętnie 50 jaj. Larwa w trakcie rozwoju przechodzi około 12 wylinek. W klimacie gorącym skórek zbożowy daje do 4 pokoleń rocznie. Optymalna temp. rozwoju to 32-36 st. C.
W warunkach środkowej Europy rozwija się bardzo wolno.
Żyje krótko – około 10 dni
Środowisko
Gatunek który rozprzestrzenił się po całym świecie. pochodzi z Indii. Jednak najliczniej występuje w ciepłych krajach.
Młode larwy żywią się uszkodzonym ziarnem pszenicy, jęczmienia i innych zbóż. Dopiero po pierwszej wylince mogą atakować zdrowe ziarna.
Informacje dodatkowe
W Indiach skórek zbożowy należy do groźnych szkodników przechowalni zbożowych. W latach międzywojennych zanotowano jego występowanie w Niemczech, Anglii i innych krajach Europy, najczęściej w browarach i słodowniach.
Wskazówki
- Monitorowanie skórka zbożowego pułapkami
- Utrzymanie niskiej wilgotności pomieszczeń
- Utrzymanie czystości
- Odporny na głód
- Kontrole wyszkolonych pracowników
- Uszczelnienie wszelkich szczelin i otworów
- Przeglądanie zapasów oraz nowych dostaw
- Odporny na wiele rodzajów insektycydów. W przypadku skażenia obiektu powiadom wyspecjalizowaną firmę celem dezynsekcji
Cechy
Jeden z najgroźniejszych szkodników przechowywanego ziarna na całym świecie
Wygląd
Długość ciała 3 – 5 mm
Kolor ciemnobrązowy
Ciało tego owada jest wydłużone i płaskie. Na przedpleczu występują 2 podłużne wyżłobienia, a 6 po bokach masywnych ząbków.
Zachowanie (rozmnażanie się)
Samica składa po 3 do 7 szt. jaj. Larwy spichlerza są żółte z brązowymi plamkami na grzbiecie i mają około 1mm długości. Do rozwoju larwy potrzebna jest temp. min. 16 st., a najlepiej rozwijają się w temp. powyżej 30st. Rozwój trwa od 3-10 tygodni. W dobrych warunkach i z najlepszym pożywieniem spichlerz może złożyć nawet 300 jaj.
Środowisko
Spichrzel jest szkodnikiem magazynowym. Często również można znaleźć go w domach do których trafia wraz z produktami. Owad ten występuje w spichrzach, piekarniach, młynach, browarach i upodobał sobie produkty bogate w skrobie: kaszę, otręby, ziarna zbóż i jego przetwory, a także susz owocowy, zioła, tytoń. W temperaturze pokojowej spichrzel surynamski mogą żyć nawet do dwóch lat. Bez pokarmu przeżyje nawet 30 dni.
Informacje dodatkowe
Zgniotkowate żywią się pokarmem roślinnym oraz zwierzęcym, atakują również żywe owady. Bez pokarmu przeżyje nawet 30 dni.
Wskazówki
- Monitorowanie wołka zbożowego pułapkami
- Utrzymanie niskiej wilgotności pomieszczeń
- Utrzymanie czystości
- Kontrole wyszkolonych pracowników
- Uszczelnienie wszelkich szczelin i otworów
- Przeglądanie zapasów oraz nowych dostaw
- W przypadku skażenia obiektu powiadom wyspecjalizowaną firmę celem dezynsekcji
Cechy
Stonoga murowa prowadzi nocny tryb życia.
Nie atakuje żywności w kuchni
Zagnieżdżenie w domu może być kłopotliwe, ponieważ występuje w licznej populacji, często występuje z Prosionkiem szorstkim (Porcellio scaber)
Czasami stonogi w wilgotnych piwnicach stają się szkodliwe dla przechowywanych warzyw lub owoców
Wygląd
Owad ten osiąga do 18mm długości, 6-10mm szerokości.
Ciało w kształcie wydłużonego owalu, pokryte pancerzem: Głowotułów jest
7-mio segmentowy a odwłok 6-cio segmentowy
Kolor szarobrązowy błyszczący z jasnożółtym obrzeżem.
Posiada 7 par odnóży.
Zachowanie (rozmnażanie się)
Samice składa jaja do komory lęgowej i nosi je ze sobą pod spodem do momentu wylęgu ( kilka dni).Stawonogi przechodzą wylinki do osiągnięcia dojrzałości rozrodczej. W formie dorosłej żyją do 2 lat
Środowisko
Żyje w wilgotnych miejscach. Często można spotkać w piwnicach, garażach. W naturalnym środowisku żyje pod kamieniami w butwiejących drzewach, zacienionych ruinach. Żywi się gnijącymi substancjami roślinnymi, pleśnią, rzadko resztkami zwierząt.
Informacje dodatkowe
Na odnóżach występujących w odwłoku posiadają system rurek, który pełni funkcję jamy skrzelowej.
Powłoka brzuszna pokryta jest cienkim oskórkiem, co umożliwia łatwą wymianę gazową.
Wskazówki
- Monitorowanie pułapkami np. tektura falista, przynętą może być plaster ziemniaka
- Utrzymanie niskiej wilgotności pomieszczeń
- Utrzymanie czystości wokół budynku (stare butelki, drewno, liście, śmieci, kamienie)
- Kontrole wyszkolonych pracowników
- Uszczelnienie wszelkich szczelin i otworów
- Za pomocą odkurzacza możesz usunąć skorupiaki, które przedostały się do domu.
- W przypadku skażenia obiektu powiadom wyspecjalizowaną firmę celem dezynsekcji
Cechy
Jest największą osą w środkowej Europie.
Żądła używają do atakowania innych owadów
Ze względu na oczy z boku głowy szerszenie mają prawie idealny widok 360 stopni dookoła siebie. Może dostrzec niebezpieczeństwa ze wszystkich kierunków
Wygląd
Owad ten osiąga długość 18 – 25mm (robotnica ) i 25 – 40mm (królowa). Kolor czarny tułów w rude plamy, a odwłok brunatny w czarne pasy.
Informacje dodatkowe
Samce nie posiadają żądła i mają dłuższe czułki niż samice.
Jad szerszenia europejskiego jest porównywalny z jadem osy i pszczoły, ma jednak nieco więcej toksyn, ale używają mniejszych ilości.
Ukąszenia mogą być bardziej odczuwalne ze względu na wielkość żądła. Natomiast ilość jadu jest tak znikoma, że trzeba by około kilkuset ukąszeń, aby zrobić krzywdę nieuczulonemu na jad człowiekowi.
Zachowanie (rozmnażanie się)
Wczesną wiosną samica zaczyna budowę gniazda, a pod koniec lata składa w nich jaja.
Po wylęgnięciu się larw są karmione przez matkę sokami roślin i zwierząt, a następnie przepoczwarzają się w robotnice.
Robotnice zajmują się wszystkim od budowy gniazda poprzez karmienie larw, obronę gniazda po utrzymanie temperatury gniazda.
Samica ( królowa) zajmuje się już tylko składaniem jaj.
Środowisko
Występuje w lasach liściastych, gdzie zakłada gniazda najczęściej w dziuplach starych drzew, zwykle na brzegach lasu. W związku z zabieraniem terenu przez ludzi coraz częściej używają miejsc w ludzkim środowisku np. garaże, poddasza, tarasy, balkony.
Wskazówki
Użądlenie przez szerszenia wywołuje miejscowy ból, zaczerwienienie i obrzęk. U osób uczulonych na jad owadów może wywołać wstrząs anafilaktyczny.
Osy lub szerszenie stają się bardzo agresywne podczas obrony swojego gniazda. Dlatego gniazd osy lub szerszeni nigdy nie należy przenosić, rozprowadzać ani zwalczać bez niezbędnej odzieży ochronnej lub sprzętu ochronnego.
Co zrobić, jeśli w domu lub ogrodzie jest gniazdo szerszeni/osy?
Radzimy zachować odpowiednią odległość od gniazda i jak najszybciej skonsultować się z ekspertem.
Zadzwoń do nas: 793735100 lub 504895511 – usuniemy twoje gniazdo osy/szerszeni w bezpieczny i ostrożny sposób – i jak najszybciej pozbędziemy się inwazji osy.
Cechy
Warunki klimatyczne Polski są niedogodne dla Trojszyka. Rozwijają się tylko 2 pokolenia w ciągu roku, natomiast w ciepłych warunkach nawet 6 pokoleń. Mimo to jest groźnym szkodnikiem magazynowym.
Wygląd
Owad ten osiąga 3 – 4 mm długości. Jest miniaturką mącznika młynarka.
Kolor rdzawobrunatny, Ciało w kształcie wydłużonego owalu.
Posiada dobrze rozwinięte skrzydła, ale nie używa ich do latania.
Zachowanie (rozmnażanie się)/b>
Mimo gorszych warunków w Polsce Trojszyk w ciepłych magazynach może zwiększyć swoją liczebność w ciągu miesiąca nawet 100 krotnie ponieważ rozwój jaj odbywa się w ciągu 5 dni, a rozwój larwy w temp. 34st. C w ciągu 20 dni. Młode chrząszcze mogą kopulować już po paru dniach i są w stanie złożyć kilkanaście sztuk dziennie przez całe życie. Średnia długość życia to 2 lata.
Środowisko
Jest to gatunek kosmopolityczny. Największą rolę odgrywa w pasie klimatu tropikalnego i i subtropikalnego. Z transportem zboża dostaje się często do krajów strefy umiarkowanej.
Jadłospis Trojszyka jest rozległy. Podobnie jak gatunki pokrewne, odżywia się zbożem i jego przetworami, suszem owocowym, mąką, fasolą, grochem, ziołami, warzywami, pieczywem, czekoladą, orzechami.
Informacje dodatkowe
Larwy i dorosłe osobniki zjadają ziarno zanieczyszczając je jednocześnie wylinkami i kałem oraz wydzielając w nich zapachowe związki lotne, przez co produkt narażony jest na zmiany właściwości – zmienia kolor, wytwarza niemiły zapach, następują zmiany smakowe.
Zaatakowane ziarno podlega również łatwiej infekcjom grzybowym i bakteryjnym.
Produkt nie nadaje się do spożycia ponieważ może być przyczyną schorzeń pokarmowych
Wskazówki
- Monitorowanie trojszyka pułapkami feromonowymi
- Utrzymanie niskiej wilgotności pomieszczeń
- Utrzymanie czystości
- Kontrole wyszkolonych pracowników
- Uszczelnienie wszelkich szczelin i otworów
- Przeglądanie zapasów oraz nowych dostaw
- W przypadku skażenia obiektu powiadom wyspecjalizowaną firmę celem dezynsekcji
- Słabo odporne na chłód giną w ciągu 2-3 dni w temperaturze 0st. C
Cechy
Jest wśród owadów najgroźniejszym szkodnikiem magazynowym. Wybiera większe ziarna do złożenia jaj, gdyż w zbyt małych larwa nie byłaby w stanie odbyć całkowitego rozwoju, przebiła by się na zewnątrz i szybko zginęła
Wygląd
Owad ten osiąga 1,5 – 5 mm długości. Samice są nieco większe od samców
Kolor brunatny do czarnego z lekkim połyskiem. Ciało w kształcie wydłużonego owalu z wgłębieniami punkcikowatymi na przedpleczu.
Długi ryjek i zredukowane skrzydła, co wiąże się z adaptacją do życia w magazynach. Pokrewny wołek ryżowy utrzymuje się jeszcze na polach i posiada zdolność lotu
.Zachowanie (rozmnażanie się)
Samica składa jaja około 100 jaj z reguły uzależnione jest to w dużej mierze od rodzaju, ilości dużych ziaren oraz zagęszczenia tego owada na danym obszarze. Rozwój larw trwa od 22 – 84 dni.
Środowisko
Wołki zbożowe są typowymi szkodnikami magazynowymi, żyją głównie w ziarnach zbóż, z wyjątkiem niełuskanego ziarna jęczmienia i owsa. Może też przebiegać w pęczaku, żołędziach czy gruboziarnistym makaronie. Zakres pokarmowy dorosłych jest dużo szerszy.
Informacje dodatkowe
Działalność tego owada ułatwia też inwazję innych szkodników, zwłaszcza takich, które nie są w stanie przegryźć skórki ziarna. Zaatakowane i zagrzane przez wołka ziarno podlega również łatwiej infekcjom grzybowym i bakteryjnym
Wskazówki
- Monitorowanie wołka zbożowego pułapkami
- Utrzymanie niskiej wilgotności pomieszczeń
- Utrzymanie czystości
- Kontrole wyszkolonych pracowników
- Uszczelnienie wszelkich szczelin i otworów
- Przeglądanie zapasów oraz nowych dostaw
- W przypadku skażenia obiektu powiadom wyspecjalizowaną firmę celem dezynsekcji
Cechy
Małe i bardzo małe (od 1mm) muchówki krótkorogie Bardzo często występują w miejscach, w których rozkłada się substancja roślinna.
Są bardzo pospolitymi szkodnikami, a najczęstszymi gatunkami występującymi w budynkach jest wywilżna octówka (Drosophila funebris) i karłówka (Drosophila melanogaster)
Muszka owocowa nie jest szkodnikiem rolnym, nie niszczy zdrowych owoców
Wygląd
W Polsce występuje co najmniej 46 gatunków tych owadów.
Muszka Karłówka (Drosophila melanogaster) 1,5 – 2,5mm
Muszka Octówka (Drosophila funebris) 3 – 4,5mm
Większość gatunków ubarwiona w kolorach żółto-czerwonych lub jasnobrązowych, skrzydła przezroczyste lub zdobione delikatnymi wzorkami.
Zachowanie (rozmnażanie się)
Wywilżna Karłówka – składają jaja w partiach, około 15-25 szt. dziennie w fermentujących owocach. Żyją około 30 dni, a samice są bardzo płodne w ciągu życia składają łącznie nawet 800 jaj.
Wywilżna Octówka – składa jednorazowo około 10-20 jaj, w gnijących produktach spożywczych. Cykl życia wynosi około 30 dni, w tym czasie składa około 500 jaj.
Środowisko
W środowisku naturalnym występują w pobliżu drzew owocowych, żywiąc się drożdżami fermentujących soków.
W domach zwabiane również zapachem uszkodzonych owoców, warzyw, octu czy konfitur.
Często występują w winiarniach, browarach , zakładach przetwórstwa owoców i warzyw, wytwórniach octu
Muszka octówka i karłówka zwane potocznie muszkami owocówkami często występują razem powodując te same zagrożenia dla jakości produktów żywnościowych
Na odnóżach występujących w odwłoku posiadają system rurek, który pełni funkcję jamy skrzelowej.
Powłoka brzuszna pokryta jest cienkim oskórkiem, co umożliwia łatwą wymianę gazową.
Informacje dodatkowe
Każde stadium tego osobnika jest szkodliwe dla produktów spożywczych. Larwy odżywiają rozkładającą materią organiczną, z których następnie przenoszą na inne produkty mikroorganizmy chorobotwórcze na swoim ciele: bakterie, wirusy, grzyby.
Szczególnie niebezpieczne jest, gdy larwy rozwijają się w odchodach, a następnie dorosłe osobniki lecą do produktów spożywczych.
Wywilżnowate mogą przenosić takie choroby jak: Campylobacter, Salmonella, Shigella.
Są też dobre strony obecności tych małych muszek, zwłaszcza wywilżny karłowatej, który przysłużył się rozwojowi nauk około ewolucyjnych zwłaszcza genetycznych.
Wskazówki
W celu ograniczenia miejsc rozprzestrzeniania się i przenoszenia chorób zaleca się zapewnienie wystarczającego poziomu higieny i czystego postępowania z odpadami i produktami rozkładu.
Chowanie pożywienia w pojemnikach, a najlepiej w lodówce skutecznie zniechęca owady do przebywania w otoczeniu Natomiast psujące się artykuły spożywcze należy jak najszybciej wyrzucić do śmietnika z klapką, a śmietnik opróżniać systematycznie i regularnie czyścić.
Jednym z lepszych sposobów na eliminację much, muszek i innych owadów jest instalacja moskitier w oknach, a nawet drzwiach, które dzięki gęstej siatce nie wpuszczą owadów (much, komarów, os i innych)
Dobrze jest zaopatrzyć restauracje, kawiarnie, kuchnie hotelowe, magazyny i inne miejsca występowania tych szkodników w lampy owadobójcze.
Zapytaj nas o rodzaje lamp i dostępność. Doradzimy w doborze lampy, dostarczymy i zamontujemy w odpowiednim miejscu.
Domowa pułapka:
Do kubka wlać mieszankę octu jabłkowego i płynu do naczyń, nakryć folią i nakłuć otwory np. długopisem lub końcówką noża czy nożyczek. Owad wejdzie do środka i utopi się w mieszance
W przypadku dużego nasilenia się owadów w pomieszczeniu najskuteczniejszymi sposobami na zwalczenie ich będą zabiegi przeprowadzone przez firmę DDD:
- Oprysk
- Fumigacja termiczna
- Fumigacja ULV